laupäev, 26. veebruar 2011

Kohtumised valijatega

Veetsin viimase nädala Märjamaal, kuna rahalised võimalused ei lubanud Tartusse jääda. Aga erinevalt tavalisest otsustasin kohaliku eluga aktiivselt tutvuda. Käisin jõusaalis ja valimisüritustel.

Reedel õhtul, 25. veebruaril, toimus kohtumine ja tantsuõhtu Kaja Kallasega (Siim Kallase tütar ja jurist). Siim Kallas pidas lühikese kõne liberaalsetest väärtustest, demokraatiast ja islamimaailmast. Kõne mõte lühidalt: 1) Euroopa ei julge oma väärtusi avalikult propageerida kuigi võiks. 2) Keegi ei tea, mis islamimaailmas juhtuma hakkab, aga kokku 22 riigis on 360 miljonit inimest ja see mõjutab Euroopat. 3) Võib tekkida paralleelle Ida-Euroopaga 20 aastat tagasi. Pole sama olukord, aga inimesed tegelikult tahavad samasugust vabadust nagu meiegi. Osad riigid lähevad kindlasti rappa, aga mõned ka õnnestuvad. Ja see iseenesest on juba midagi väärt.

Kaja Kallas rääkis natuke endast ja jättis veidi häbeliku idealisti ja poliitilise uustulnuka mulje. Kui küsimuseks oli juura, siis olid neiul välja kujunenud vaated ning visioon, aga üldpoliitilistel teemadel kippus keerutama ja sattus segadusse. Siim Kallas silmnähtavalt punastas kui Kaja üritas vastata küsimusele innovatsiooni ja ettevõtete kokkuviimise kohta. Ansambel Regatt säras ja tantsupõrand oli inimesi täis.

Laupäeval vedasin ennast hommikul koduloo konverentsile. Tuleb ikkagi vahel ajaloolasena käituda ja üritus oli üsnagi huvitav. Teemasid oli kaks: sõda ja rahu. Sõja poolest 1905. aasta revolutsiooni karistussalkade tegevus ning lahingud Märjamaa kandis aastal 1941. Rahu poolelt ettekanded Konovere sillast, esimesest Läänemaa laulupeost ja esimesest Märjamaa laulupäevast. Vahele oli pikitud kaks videot, millest ühel demonstreeriti eepilise muusika saatel kuidas Märjamaal asuvas tehases sai sulgedega kanast sulgedeta ja sisikonnata lihakeha. Yey

Peale seda toimus pubis Ruut 66 kokkusaamine Mart Laariga, kes vastas inimeste küsimustele. Üldjoontes jättis ta intelligentse mulje, kuigi mitmes punktis ma temaga ei nõustunud. Ka suurem osa küsijatest jättis enamvähem targa mulje. Aga õnneks või kahjuks mitte kõik. Üks enda arvates intelligentne skeptik pommitas teda kogu vestluse vältel igasuguste küsimustega. Küll küsides, et kas Mart Laar on vabamüürlane või kohtunud ühe teise maailmavallutust planeeriva organisatsiooniga. Või siis, et miks Eesti tegeleb sellise häbiväärse asjaga nagu e-valimised, mis on nagu puulehed, millele on peale kirjutatud "100 krooni". Või veel väites, et Eesti valimistulemused on võltsitud ja et eurole üleminek on põhiseaduse vastane. Veel säras küsimus, et kuna Savisaar on selline nagu ta on, miks valitsus teda vangi ei pane? Ühesõnaga, sündinud koomik. Aga see pensionär, Ott Sepp ja Märt Avandi ka ei suuda millegi sellisega hakkama saada.

Jutt käib Estonia katastroofist, mis pensionäri kohutavalt huvitas.
Pensionär: Ma lehest lugesin, et Estonia katastroofi ööl helistati Vigala Sassile kolm korda kolmes eri keeles. Härra Mart Laar, miks helistati Vigala Sassile kolm korda?

Ma lihtsalt hakkasin irvitama ja pidin mõlemad käed suu ette toppima. Sellised naljad tulevad ainult elust enesest.

Ise küsisin kolm küsimust: 1) Kui IRL ja SDE peaks koalitsioonilepet sõlmima, siis millised ettepanekud te blokeeriksite ja milles koostööd teeksite? Selle peale M. Laar ütles, et SDE maksulubadused ei läheks läbi, aga sotsid on üldiselt mõistlikud inimesed ja nendega saaks koostööd teha näiteks osade IRL valimislubaduste täitmisel. 2) Kas IRL teeks koostööd Keskerakonnaga kui Edgar Savisaar lahkuks esimehe kohalt? Laar: Ma ei kujuta Keskerakonda ilma Savisaareta. Ja isegi kui selline üllatav asi juhtuks, ikkagi ei läheks koalitsiooni. 3) Mitu maakonda jääks haldusreformi järel Eestisse alles? 10 nagu esimese vabariigi ajal, aga enne seda tuleb teostada valdade reform - vähendada neid 244-st (?) umbes sajani.


Teiste inimeste mõistlikud küsimused olid põllumajanduse, majanduse ja hariduse kohta. Dokfilmi Sinimägedest ei viitsinud vaadata ja läksin hoopis koju.

1 kommentaar:

  1. Kohe veidi üllatav, et Märjamaal ka nii asjalik saab olla :P Näitab kui palju ma alevi elust tean...

    VastaKustuta